Pekka Parikan maljaPekka Parikan nimeä kantava malja on Scyllan MM-kisoissa jaettava kiertopalkinto, jonka kylkeen on kaiverrettu kaikkien voittajaveneiden nimet vuodesta 1984 lähtien.

Elokuvaohjaaja Pekka Parikka (2.5.1939 - 21.3.1997), joka itse oli innokas Scyllapurjehtija, toimi hyvin aktiivisena Scyllan puolestapuhujana ja esilletuojana siitä lähtien, kun hän oli joutunut veneen lumoihin 1980-luvun alkupuolella. Parikan kirjoitussarja Vene-lehdessä ja sen julkaiseminen myöhemmin kirjana toi suuren yleisön tietoisuuteen tämän luvialaisen venetyypin. Pekka Parikan malja muistuttaa tästä tärkeästä työstä puuveneen ja erityisesti Scyllan arvostuksen kohottajana.

Jo ennen vuotta 1984 on Luvian vesillä otettu mittaa purjehdustaidoissa, mutta Scyllaseuran perustaminen samana vuonna vakiinnutti Scylla-kisat jokakesäiseksi tapahtumaksi. Alkuvuosina kisoihin osallistuneita oli vielä melko pieni joukko, mutta 90-luvun alusta lähtien osallistujien määrä on vakiintunut runsaan 20 veneen tasolle. Vaikka Scyllan suunnittelussa ovat painaneet enemmän muut perusteet kuin nopeuteen liittyvät kriteerit, tarjoaa luokkakilpailu kuitenkin kiinnostavan voimien mittelyn tasavertaisten osallistujien kesken.

Tasoituskertoimista johtuen kisan voittajina on ollut sekä pieniä, keskikokoisia että isompia Scyllia. Lahjomattomana tulosten laskijana on toiminut Bengt Lagus, joka on myös määritellyt venekohtaiset kertoimet. Nollatasoituksen antavia veneitä ovat Ismo Liljan pidennetty iso Scylla, Hannamaria ja Aki Nordlingin isoiso Scylla, Ottiliana. Kaikkien aikojen voitokkain Scylla on ollut keskikokoinen vuonna 1985 valmistunut Laudatur - tähän mennessä kuusi voittoa.

Scylla MM-kisat ovat näyttävä purjehdustapahtuma, johon toivoisi osallistuvan vieläkin useamman Scylla-veneen. Kisat ovat ennenkaikkea syy kokoontua hetkeksi yhteen ja nauttia puisten veneiden harmoniasta ja tavata uusia ja vanhoja Scyllapurjehtijoita. Kisojen tunnelma välittyy hienosti kommodori Jukka Koivulan mietteistä: "Vaikka kisan tuoksinassa ei välillä jännäämiseltä pysty kaikkea näkemään, jää mielen sopukoihin melkein unina kryssäävien veneiden vierekkäiset sulavat linjat ja auki viritetyt valkoiset ja punaiset purjeet. Uudet kauniit veneet vähän patinoituneiden rinnalla - koko muutaman tiiman mittainen kaunis eskaaderi, josta voi koota ainespuita elämään."

Takaisin


© 2002-2013 scylla-alexandra.com - Leinot