Scyllan tarina

Scylla on luvialaisen veneveistäjän Björn Nalle Nybergin suunnittelema limisaumainen purjevene. Ensimmäisen Scyllan hän valmisti vuonna 1966 ja se oli tarkoitettu veistäjän omaan käyttöön. Venemallin herätettyä yleistä kiinnostusta, alkoi Scyllien pitkä veistourakka. Nyt, neljä vuosikymmentä myöhemmin, Scyllia on rakennettu jo yli 70, ja Nyberg on kehittänyt niistä 4 eri kokoluokkaa. Viimeisin malli on suurin 10,60 m pitkä, ja sen ensimmäisen version (Ottiliana) voi nähdä netissä osoitteessa:http://www.optikkonordling.fi/ottiliana/.

Nallen veistäjäkolleegana toimi useiden vuosien ajan Ismo Lilja, joka on kuitenkin joutunut liimojen aiheuttaman allergian vuoksi lopettamaan veistotyön. Nalle itsekin on jo hellittämässä vauhtiaan ja hänen poikansa Jan Nyberg on ottanut vetovastuun Scyllien rakentamisessa.

Scylla edustaa traditionaalista veneenrakennustaitoa ja sen muotokieli juontaa 1800-luvulle Colin Archerin suunnittelemiin legendaarisiin luotsikuttereihin. Nyberg on luonut oman veneensä vaiheessa, jolloin veneenrakennukseen tulivat uudet materiaalit ja tekniikat ja perinteiset puuveneet koettiin aikansa eläneiksi. Tarvittiin aitoa kiinnostusta laivanrakennusperinteisiin ja omakohtaista kiintymystä puisia pursia kohtaan, jotta tällaisessa asenneilmastossa on voinut toimia valtavirtaa vastaan. Nyt puiset, perinteisen käsityötaidon avulla veistetyt veneet, saavat ansaitsemaansa huomiota kesäisillä retkillään saaristossa.


Suomen Scyllapurjehtijat ry


Suomen Scyllapurjehtijat ry on perustettu vuonna 1984 ja sen tarkoitus on ollut koota yhteen Scyllat ja niiden ystävät jokakesäisillä tapaamisilla Suomen ainutlaatuisessa saaristossa. Tapaamisten huippukohtana ovat Scylla MM-kisat, joissa ovat edustettuina kaikki Scyllien kokoluokat. Kokoontumisia on järjestetty eri paikoissa vuosien varrella, mutta Uusikaupunki, jonka vedet tarjoavat ihanteelliset olosuhteet hyvän purjehdusradan toteuttamiseksi, on ollut muita useammin tapaamisten pitopaikkana. Kisat ovat lämminhenkisiä ja tervetulleita keskikesän puuvenejuhlia.

Kommodori Jukka Koivula kädessään
Pekka Parikan malja,
sihteeri Elina Heinonen
Gullkronassa 2001


Vuoden 2005 Scyllatapaaminen - kommodori vaihtui - kisat ukkosmyrskyssä

Vuoden 2005 Scyllatapaaminen oli Uudessakaupungissa 15. - 17.7. Perjantain kokouksessa yhdistykselle valittiin uudeksi kommodoriksi Kalevi Näyrä Luvialta. Pidetty kommodori Jukka Koivula sai kiitokset leppoisasti ja lämmöllä hoidetusta puheenjohtajan työstään.

Purjehduskisa käytiin lauantaina. Kilpailu alkoi tuttuun tapaan Pietarinkarin edustalta, mutta maali oli tällä kertaa Katanpäässä. Kisa-ajankohtaan osui harvinaisen raju ukkosmyrsky ja kaatosade. 22 veneestä 9 keskeytti kisan muiden sinnitellessä vuoroin tuulettomassa vuoroin ukkosmyrskyn piiskaamassa kelissä. Katanpäässä saunan ja ruokailun jälkeen oltiin tyytyväisiä siitä, että kaikki selvisivät ilman havereita perille, olihan monissa veneissä mukana myös pienempiä purjehtijoita.

Rankan kisan voitti vuonna 2000 valmistunut Pegasos ja Alexandra tuli tasoitusten jälkeen toiseksi. Ottiliana, joka oli vasta nyt saanut purjevarustuksensa kuntoon, purjehti kolmanneksi.Katanpää 2005

Scyllapurjehtijat ry:n 20-vuotisjuhlat Luvian Laitakarissa vuonna 2004.


Yhteislaulua kisojen jälkeen Ryöväskerissä 2004.


Suomen Scyllapurjehtijat ry:n hallitus kautena 2005 - 2006

Hallituksen puheenjohtaja eli kommondori: Kalevi Näyrä
Muut hallituksen jäsenet: Mikko Heinonen, Mika Hirvi, Kalle Tanner, Auli Varjosalmi
Sihteeri-rahastonhoitaja: Elina Heinonen
Tilintarkastajat: Hanna ja Harri Wiro


Scylla-rekisteri

Rekisteri sisältää kaikkien valmistuneiden Scyllien nimet, järjestysnumeron, valmistumisvuoden ja tyypin.


Jäsenlehti

Jäsenistölle jaettavaa Scylla-lehteä on julkaistu vuodesta 2002 lähtien. Lehteä toimittaa Mikko Heinonen.
Vuoden 2005 Scylla-lehti sisältää hallituksen jäsenten yhteystiedot, yksityiskohtaisemman alusrekisterin sekä vuoden 2004 kilpailujen tulokset.
© 2002-2013 scylla-alexandra.com - Leinot